Doorgaan naar hoofdcontent

Bruisballen maken: 3 versies getest!

Mijn drie dochters vinden niets leuker dan bakken, knutselen, kliederen maar houden nog het meest van experimenteren.
Ons Geike, volgt sinds september het eerste jaar Ste(a)m omdat ze zo gebeten is door het experimenteer-virus.

Na drie mislukte slijm experimenten en een moeder (Ikke dus) die haar been stijf hield (Dat maken we dus nooit meer), was het tijd voor iets nieuws. 
We gingen onze eigen bruisballen maken.

Na wat research kwamen we uit op drie recepten die we met plezier voor jullie maakten en uittesten (vooral dat testen was heerlijk!). 



De eerste stap was op zoek gaan naar de ingrediënten.  Een shopping dagje naar Leuven stond op het programma en onder het motto "Als we het hier niet vinden, vinden we het nergens", trokken Frauke en ik erop uit.

Bij Di & Dille-kamille vonden we alle essentiële ingrediënten, nl. voedingskleurstof, geurstof en natrium bicarbonaat.  De rest kan je in de standaard supermarkt ook vinden.

Voor de olie kan je olijfolie, maisolie, amandelolie of kokosvet (gesmolten) gebruiken.  Wij kozen voor de laatste twee.

Recept 1

25 gr citroenzuur
30 gr maïzena
25gr bakpoeder
10 druppels geurolie
3el olie
3 tot 6 druppels kleurstof

Recept 2

100 gr citroenzuur
100 gr bicarbonaat
10 druppels geurolie
3el olie
3 tot 6 druppels kleurstof
(wij gebruikten kleurstofpoeder en dan heb je net wat meer olie nodig)

Recept 1 & 2 zijn vergelijkbaar aan elkaar. 
Je doet eerst alle droge ingrediënten samen en mengt goed.
Dan voeg je beetje bij beetje de vochtige elementen toe.
Opgelet het mag niet gaan bruisen, dus rustig aan met water.
Wij hadden soms net iets meer olie nodig en voegde soms wat water toe met een heel klein verstuivertje. 
Het mengsel moet net een beetje plakken. 

Als vormpjes gebruikten we siliconen cake of ijsblok vormpjes. 
Nadien werd alles in de koelkast en diepvries geplaatst.  Deze laatste deed het beter.  Een nachtje in de vrieskou zorgde voor stevige vormpjes. 



Goed aanduwen tussen de laagjes. 

 
En vullen maar ....

 
Frauke vond dit super leuk! Is dat niet duidelijk.  ;-)
 




We voegden wat cake versiering aan het mengsel en zo kregen we glitter bruisballen.
 


 
En dan nog enkel het badje vullen en dat vonden de miekes nu net het leukste.  Leuke bruiseffecten en een tof kleurtje in het bad.  Bovendien kregen we een super zacht huidje.
 
 
Recept 3: badtaartjes

2 porties zout
1 portie maïzena
2 portie natrium bicarbonaat
2el olie
2 eieren
1 el olie

Dit recept is meer een kliederboel, vind ik persoonlijk.
Het effect in bad is ook niet echt fantastisch want van bruisen kan je niet echt spreken. 
Het is meer een brokkenpap-effect en dat vonden we niet zo fijn.
 
 
Als ik nog eens opnieuw bruisballen maak, zou ik nog enkel voor recept 2 gaan.  Het bruist het beste, ruikt het lekkerste en de vormpjes houden veel beter hun vorm. 
Het enige nadeel is dat het net iets duurder is om te maken, maar nog steeds veel goedkoper dan een bruisbal uit de winkel. 
 
Het is een leuke activiteit om te doen, je keuken ruikt heerlijk, het is super snel opgekuist en is een super cadeau om te geven. 
 
Ik ben benieuwd of jullie dit ook eens gaan proberen.
 
Liefs
Karoline




Reacties

  1. Ik heb deze pin stiekem gepind bij de kids hun pagina ... Misschien krijg ik deze dan eens als verrassing voor mijn moederdag (of kerstpakje ...) . ;-)

    Lijkt me wel iets dat de kids hier ondertussen alleen zouden moeten kunnen. Merci!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Ook leuk om te lezen....

Turorial :,Hoe maak je nu een rimpelrokje? Een tutorial volgens moi.

Dit stofje ( Tulips Dutch Love van Hamburger Liebe  ) gebruikte ik reeds voor een jurkje voor de grote zus. Met een restje stof kan je vanalles maken maar ook een rokje. Hieronder beschrijf ik hoe ik een rimpelrokje maak, op mijn manier, maar je kan ook eindeloos variëren met plooitjes, paspel, zakjes,  ... Hoe beginnen we eraan? Je neemt een stuk stof over de volledige stofbreedte.  Voor Frauke van 5 die een taillebreedte van 58cm heeft (een bol buikje dus) en heupjes van 60cm neem ik een tailleband van 70cm (dit is dus 68cm + 2cm naadwaarde), een rekelastiek van 1cm breed en 60cm (58 cm + 2cm naafwaarde) en een strook stof van 150cm/110cm (minder rimpels) op een hoogte van 35cm ( 31cm + 2 cm naadwaarde + 2 cm zoom). Deze maten zitten haar perfect, maar elk buikje is anders, dus hier dient waarschijnlijk wat aan aangepast worden afhankelijk van de maten van jouw kind. Klaar, alles geknipt? Start! 1) overlock alle 3 de delen 2) Rimpel de voering en d

een Joan voor twee lieve juffen

Het eerste juffen geschenk is klaar. Ik koos resoluut voor de Joan tas van  elisanna  &     Fynn .  Ook al heb ik het boek, toch vond ik deze tas ook zeker de moeite waard! Je kan het gratis patroon hier terugvinden. Het is een ruime tas met zakjes en vakjes die je kan vol proppen. Verbazingwekkend snel in elkaar ook! Dus een toppertje. Als versteviging dien je H640 te gebruiken.  Als iemand een goedkoop adresjes hiervoor weet, let me know. de binnenstof komt van Liesellove Ons oudste heeft twee juffen, dus twee tassen in een bijpassend stofje.  De ene juf is al wat frivoler dan de andere.    De tassen zijn ideaal voor het strand, boodschappen, het school en ze zou zelf als verzorgingstas kunnen dienen, vind ik.  Multifunctioneel dus! Het enige dat ik toevoegde aan het patroon is een Kamsnap zodat ze toe kan, maar het patroon biedt ook een variant die je kan sluiten met een trekkoord.  De stoffen komen van Dekkers stoffen en zijn voornameli

Tutorial Hoe maak je een tas?

Een workshop bij het naaiclubke vroeg om een tutorial.  Toen hij af was, dacht ik " Nou die kan ik dan even goed delen". Want een leuke tas, kan je wel altijd gebruiken.  Voorbereiding : Knip je patroondelen o.b.v. de volgende afmetingen. Tas 1 (brommertjes): ·         Buitenstof: 2 x (43cm x 31 cm) ·         Voering: 2 x (43cm x 31 cm) ·         Tassenband: 2 x 36 cm Tas 2 (groenten: ·         Buitenstof: deel 1: 2 x 41 cm x 29 cm               deel 2: 2 x 41cm x 9 cm ·         Voering: 2 x 41 cm x 37cm ·         Tassenband: 2 x 50 cm Tas 3 (vogels): ·         Buitenstof: deel 1: 2 x 35cm x 12cm deel 2: 2 x 35cm x 25 cm ·         Voering: 2 x 35cm x 35 cm ·         Handvat: 2 x 32cm x 9cm Aan de slag Je stikt op persvoetbreedte of op 1cm tenzij anders wordt vermeld. Als je buitenzak uit twee delen bestaat, stik je beide zijden eerst aan elkaar (goede kant op goede kant). Leg dan de twee delen van de buitentas