Labels

maandag 14 oktober 2013

Turorial :,Hoe maak je nu een rimpelrokje? Een tutorial volgens moi.

Dit stofje (Tulips Dutch Love van Hamburger Liebe ) gebruikte ik reeds voor een jurkje voor de grote zus.


Met een restje stof kan je vanalles maken maar ook een rokje.

Hieronder beschrijf ik hoe ik een rimpelrokje maak, op mijn manier, maar je kan ook eindeloos variëren met plooitjes, paspel, zakjes,  ...


Hoe beginnen we eraan?

Je neemt een stuk stof over de volledige stofbreedte. 

Voor Frauke van 5 die een taillebreedte van 58cm heeft (een bol buikje dus) en heupjes van 60cm neem ik een tailleband van 70cm (dit is dus 68cm + 2cm naadwaarde), een rekelastiek van 1cm breed en 60cm (58 cm + 2cm naafwaarde) en een strook stof van 150cm/110cm (minder rimpels) op een hoogte van 35cm ( 31cm + 2 cm naadwaarde + 2 cm zoom).

Deze maten zitten haar perfect, maar elk buikje is anders, dus hier dient waarschijnlijk wat aan aangepast worden afhankelijk van de maten van jouw kind.

Klaar, alles geknipt? Start!


1) overlock alle 3 de delen
2) Rimpel de voering en de rok

Hiervoor zijn allerlei technieken; twee draden stikken & dan trekken, een driegdraad naaien, ...

Ik heb deze tip ooit op een blog (welke kan ik me nu niet herinneren zie) gevonden en deze is zaaallliiigg snel en efficiënt & het moet vooruitgaan hé. Je zet je draadspanning op 9 en je stikbreedte op 5 en dan gebeurt er iets magisch!


Alles rimpelt vanzelf.


Voila!


3) Nu dienen we het gerimpelde rokdeel nog aan te passen aan de tailleband.  Hiervoor neem je de bovenste draad en trekt er zachtjes aan tot de breedtes overeenkomen.  Verdeel hierna de rimpels gelijkmatig. 
Dit doe je gemakkelijk door je rok in 4 delen op te delen. Voordat je de tailleband aan het rokdeel stikt, strijk je de tailleband best al in twee, dat bespaart je veel gemeet later. 

Voila dat past!4) Nu kan je de tailleband aan het rokdeel vaststikken op 1cm naadwaarde met de goede kanten van de stof op elkaar.5) Doe dit nu ook met het voeringsgedeelte.


Ik heb wat gerecycleerd bij gebrek aan zwarte voeringsstof.  Het is voering van een rok van mij die ik niet meer draag (lees niet meer past)


6) Nu gaan we rok sluiten. 

Hiervoor leg je de goede kanten op elkaar en stik je de rok dicht met een naadwaarde van 1cm. 
Opgelet dat de taillebanden mooi aansluiten op elkaar.  Spelt dit deel zeker vast alvorens te stikken.
7) de elastiek

We zijn er bijna!

Nu de elastiek nog toestikken. Ga hierover een paar keer extra; niets zo vervelend als een loskomende elastiek in een mooi afgewerkt rokje. Je kan ook volgens edje werken : de twee elastiekdelen op elkaar leggen en hierover stikken, zo heb je maar een dubbele laag.
De keuze is aan jou!


8) Nu stoppen we de elastiek tussen de voering en de rok, we gaan naar omhoog en spelden deze vast aan de tailleband. 9) Stik nu mooi in de naad tussen rokdeel en tailleband.  


10) Om te voorkomen dat de elastiek begint te draaien na een wasbeurt, stik ik deze ook nog eens vast.  Nu zal je wel moeten trekken gedurende het stikken, want de tailleband is groter dan je elastiek.
Hou de naald dus best steeds in de stof.
11) De zoom omnaaien.

Ik doe meestal 1cm + 1cm omplooien, vastspelden en strijken en vervolgens stikken langs de goede kant. 

12) Klaar en passen maar!Dat verdient een ooh & een aah & een applaus voor jezelf!

Hopelijk kunnen jullie er iets mee & naaien maar....

Mum

3 opmerkingen:

  1. Mooi rokje!
    Ik doe het ook ongeveer zo. Maar ik naai mijn elastiek aan het uiteinde gewoon 2 cm op elkaar, en niet zo tegen elkaar zoals jij. Bij jou krijg je dan (al is het maar 2 cm) een 3dubbele elastiek, bij mij een 2dubbele. Snapje?

    BeantwoordenVerwijderen