Mijn drie dochters vinden niets leuker dan bakken, knutselen, kliederen maar houden nog het meest van experimenteren.
Ons Geike, volgt sinds september het eerste jaar Ste(a)m omdat ze zo gebeten is door het experimenteer-virus.
Na drie mislukte slijm experimenten en een moeder (Ikke dus) die haar been stijf hield (Dat maken we dus nooit meer), was het tijd voor iets nieuws.
We gingen onze eigen bruisballen maken.
Na wat research kwamen we uit op drie recepten die we met plezier voor jullie maakten en uittesten (vooral dat testen was heerlijk!).
De eerste stap was op zoek gaan naar de ingrediënten. Een shopping dagje naar Leuven stond op het programma en onder het motto "Als we het hier niet vinden, vinden we het nergens", trokken Frauke en ik erop uit.
Bij Di & Dille-kamille vonden we alle essentiële ingrediënten, nl. voedingskleurstof, geurstof en natrium bicarbonaat. De rest kan je in de standaard supermarkt ook vinden.
Voor de olie kan je olijfolie, maisolie, amandelolie of kokosvet (gesmolten) gebruiken. Wij kozen voor de laatste twee.
Recept 1
25 gr citroenzuur
30 gr maïzena
25gr bakpoeder
10 druppels geurolie
3el olie
3 tot 6 druppels kleurstof
Recept 2
100 gr citroenzuur
100 gr bicarbonaat
10 druppels geurolie
3el olie
3 tot 6 druppels kleurstof
(wij gebruikten kleurstofpoeder en dan heb je net wat meer olie nodig)
Recept 1 & 2 zijn vergelijkbaar aan elkaar.
Je doet eerst alle droge ingrediënten samen en mengt goed.
Dan voeg je beetje bij beetje de vochtige elementen toe.
Opgelet het mag niet gaan bruisen, dus rustig aan met water.
Wij hadden soms net iets meer olie nodig en voegde soms wat water toe met een heel klein verstuivertje.
Het mengsel moet net een beetje plakken.
Als vormpjes gebruikten we siliconen cake of ijsblok vormpjes.
Nadien werd alles in de koelkast en diepvries geplaatst. Deze laatste deed het beter. Een nachtje in de vrieskou zorgde voor stevige vormpjes.
Goed aanduwen tussen de laagjes.
Recept 3: badtaartjes
2 porties zout
1 portie maïzena
2 portie natrium bicarbonaat
2el olie
2 eieren
1 el olie
Dit recept is meer een kliederboel, vind ik persoonlijk.
Het effect in bad is ook niet echt fantastisch want van bruisen kan je niet echt spreken.
Het is meer een brokkenpap-effect en dat vonden we niet zo fijn.
Ons Geike, volgt sinds september het eerste jaar Ste(a)m omdat ze zo gebeten is door het experimenteer-virus.
Na drie mislukte slijm experimenten en een moeder (Ikke dus) die haar been stijf hield (Dat maken we dus nooit meer), was het tijd voor iets nieuws.
We gingen onze eigen bruisballen maken.
Na wat research kwamen we uit op drie recepten die we met plezier voor jullie maakten en uittesten (vooral dat testen was heerlijk!).
De eerste stap was op zoek gaan naar de ingrediënten. Een shopping dagje naar Leuven stond op het programma en onder het motto "Als we het hier niet vinden, vinden we het nergens", trokken Frauke en ik erop uit.
Bij Di & Dille-kamille vonden we alle essentiële ingrediënten, nl. voedingskleurstof, geurstof en natrium bicarbonaat. De rest kan je in de standaard supermarkt ook vinden.
Voor de olie kan je olijfolie, maisolie, amandelolie of kokosvet (gesmolten) gebruiken. Wij kozen voor de laatste twee.
Recept 1
25 gr citroenzuur
30 gr maïzena
25gr bakpoeder
10 druppels geurolie
3el olie
3 tot 6 druppels kleurstof
Recept 2
100 gr citroenzuur
100 gr bicarbonaat
10 druppels geurolie
3el olie
3 tot 6 druppels kleurstof
(wij gebruikten kleurstofpoeder en dan heb je net wat meer olie nodig)
Recept 1 & 2 zijn vergelijkbaar aan elkaar.
Je doet eerst alle droge ingrediënten samen en mengt goed.
Dan voeg je beetje bij beetje de vochtige elementen toe.
Opgelet het mag niet gaan bruisen, dus rustig aan met water.
Wij hadden soms net iets meer olie nodig en voegde soms wat water toe met een heel klein verstuivertje.
Het mengsel moet net een beetje plakken.
Als vormpjes gebruikten we siliconen cake of ijsblok vormpjes.
Nadien werd alles in de koelkast en diepvries geplaatst. Deze laatste deed het beter. Een nachtje in de vrieskou zorgde voor stevige vormpjes.
Goed aanduwen tussen de laagjes.
En vullen maar ....
Frauke vond dit super leuk! Is dat niet duidelijk. ;-)
We voegden wat cake versiering aan het mengsel en zo kregen we glitter bruisballen.
En dan nog enkel het badje vullen en dat vonden de miekes nu net het leukste. Leuke bruiseffecten en een tof kleurtje in het bad. Bovendien kregen we een super zacht huidje.
2 porties zout
1 portie maïzena
2 portie natrium bicarbonaat
2el olie
2 eieren
1 el olie
Dit recept is meer een kliederboel, vind ik persoonlijk.
Het effect in bad is ook niet echt fantastisch want van bruisen kan je niet echt spreken.
Het is meer een brokkenpap-effect en dat vonden we niet zo fijn.

Als ik nog eens opnieuw bruisballen maak, zou ik nog enkel voor recept 2 gaan. Het bruist het beste, ruikt het lekkerste en de vormpjes houden veel beter hun vorm.
Het enige nadeel is dat het net iets duurder is om te maken, maar nog steeds veel goedkoper dan een bruisbal uit de winkel.
Het is een leuke activiteit om te doen, je keuken ruikt heerlijk, het is super snel opgekuist en is een super cadeau om te geven.
Ik ben benieuwd of jullie dit ook eens gaan proberen.
Liefs
Karoline
Ik heb deze pin stiekem gepind bij de kids hun pagina ... Misschien krijg ik deze dan eens als verrassing voor mijn moederdag (of kerstpakje ...) . ;-)
BeantwoordenVerwijderenLijkt me wel iets dat de kids hier ondertussen alleen zouden moeten kunnen. Merci!