Labels

zaterdag 13 augustus 2016

Mum's boekenlijstje (#3) : Het smelt
"Wat als je wraak kunt nemen op een heel dorp?"

Met deze 10 woorden grijpt de roman "Het Smelt" onmiddellijk je aandacht. 
Het boek Het Smelt  is de debuutroman van Lize Spit. , een jong schrijftalent. 
De roman staat momenteel op nummer 1 in de top 10 van de Standaard Boekenhandel en dat is verdiend.  Het boek grijpt je echt bij de keel. 

Het smelt


De achterflap verraadt het volgende:

Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Het boek telt een 480 pagina's en brengt je terug naar de jeugd van het hoofdpersonage Eva dat zich voornamelijk afspeelt "onder de kerktoren" van een boerengat. 
De roman speelt zich voornamelijk af rond de eeuwwisseling en hoewel ik net wat ouder ben dan het hoofdpersonage werd ik met bepaalde hoofdstukken helemaal teruggebracht naar mijn jeugd. 
De roman wisselt de hoofdstukken af tussen het heden en het verleden en licht telkens een tikje van de sluier op.  Ook al blijft het ongeduldig wachten tot de laatste 100 pagina's vooraleer je als lezer de tragische jeugd van Eva helemaal ontdekt hebt. 

De meningen over deze roman zijn duidelijk verdeeld, maar ik vind het een echte aanrader. 
Het is even investeren, want omdat ik de laatste tijd zoveel aan het lezen ben van diverse schrijvers, moet ik steeds even wennen aan de net iets andere schrijfstijl.  Eens vertrokken zat ik helemaal in het verhaal, de personages en voelde ik me net even 20 jaar jonger. 

Bij het lezen van de laatste pagina's kreeg ik het koud vanbinnen. De roman en Eva hebben me geraakt.   
Ik wil de leespret niet verbrodden en licht dus geen tipje van de sluier op, want ik hoop dat jullie net als ik gaan genieten van de laatste pagina's waar alles in elkaar past. 
Misschien had ik nog net een extra hoofdstukje erbij gewild maar nu laat Lize Spit een stukje over aan je eigen verbeelding. 
Het boek zou een fantastische drama reeks of film kunnen worden. 

Veel leesplezier!
Mum


1 opmerking:

  1. Ik heb het boek ook gelezen. Ik las het op aanraden van een vriendin en ben blij dat ik haar raad opvolgde. Maar als mensen mij vragen wat ik van het boek vond en of ze het moeten lezen weet ik toch niet goed wat zeggen net omwille van het beklijvende verhaal. Ik weet niet of iedereen zo een verhaal wil lezen. Maar het is pas door het boek zelf te lezen dat je een mening kan vormen over het boek.

    BeantwoordenVerwijderen