Doorgaan naar hoofdcontent

Mum's boekenlijstje (#3) : Het smelt
"Wat als je wraak kunt nemen op een heel dorp?"

Met deze 10 woorden grijpt de roman "Het Smelt" onmiddellijk je aandacht. 
Het boek Het Smelt  is de debuutroman van Lize Spit. , een jong schrijftalent. 
De roman staat momenteel op nummer 1 in de top 10 van de Standaard Boekenhandel en dat is verdiend.  Het boek grijpt je echt bij de keel. 

Het smelt


De achterflap verraadt het volgende:

Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Het boek telt een 480 pagina's en brengt je terug naar de jeugd van het hoofdpersonage Eva dat zich voornamelijk afspeelt "onder de kerktoren" van een boerengat. 
De roman speelt zich voornamelijk af rond de eeuwwisseling en hoewel ik net wat ouder ben dan het hoofdpersonage werd ik met bepaalde hoofdstukken helemaal teruggebracht naar mijn jeugd. 
De roman wisselt de hoofdstukken af tussen het heden en het verleden en licht telkens een tikje van de sluier op.  Ook al blijft het ongeduldig wachten tot de laatste 100 pagina's vooraleer je als lezer de tragische jeugd van Eva helemaal ontdekt hebt. 

De meningen over deze roman zijn duidelijk verdeeld, maar ik vind het een echte aanrader. 
Het is even investeren, want omdat ik de laatste tijd zoveel aan het lezen ben van diverse schrijvers, moet ik steeds even wennen aan de net iets andere schrijfstijl.  Eens vertrokken zat ik helemaal in het verhaal, de personages en voelde ik me net even 20 jaar jonger. 

Bij het lezen van de laatste pagina's kreeg ik het koud vanbinnen. De roman en Eva hebben me geraakt.   
Ik wil de leespret niet verbrodden en licht dus geen tipje van de sluier op, want ik hoop dat jullie net als ik gaan genieten van de laatste pagina's waar alles in elkaar past. 
Misschien had ik nog net een extra hoofdstukje erbij gewild maar nu laat Lize Spit een stukje over aan je eigen verbeelding. 
Het boek zou een fantastische drama reeks of film kunnen worden. 

Veel leesplezier!
Mum


Reacties

  1. Ik heb het boek ook gelezen. Ik las het op aanraden van een vriendin en ben blij dat ik haar raad opvolgde. Maar als mensen mij vragen wat ik van het boek vond en of ze het moeten lezen weet ik toch niet goed wat zeggen net omwille van het beklijvende verhaal. Ik weet niet of iedereen zo een verhaal wil lezen. Maar het is pas door het boek zelf te lezen dat je een mening kan vormen over het boek.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Ook leuk om te lezen....

Turorial :,Hoe maak je nu een rimpelrokje? Een tutorial volgens moi.

Dit stofje (Tulips Dutch Love van Hamburger Liebe ) gebruikte ik reeds voor een jurkje voor de grote zus.


Met een restje stof kan je vanalles maken maar ook een rokje.

Hieronder beschrijf ik hoe ik een rimpelrokje maak, op mijn manier, maar je kan ook eindeloos variëren met plooitjes, paspel, zakjes,  ...


Hoe beginnen we eraan?

Je neemt een stuk stof over de volledige stofbreedte. 

Voor Frauke van 5 die een taillebreedte van 58cm heeft (een bol buikje dus) en heupjes van 60cm neem ik een tailleband van 70cm (dit is dus 68cm + 2cm naadwaarde), een rekelastiek van 1cm breed en 60cm (58 cm + 2cm naafwaarde) en een strook stof van 150cm/110cm (minder rimpels) op een hoogte van 35cm ( 31cm + 2 cm naadwaarde + 2 cm zoom).

Deze maten zitten haar perfect, maar elk buikje is anders, dus hier dient waarschijnlijk wat aan aangepast worden afhankelijk van de maten van jouw kind.

Klaar, alles geknipt? Start!


1) overlock alle 3 de delen
2) Rimpel de voering en de rok
Hiervoor zijn allerlei techniek…

Sewing for teens

Het mag niet te lang zijn, maar ook niet superkort.
Het mag zeker niet te breed zijn maar juist smal genoeg zodat ze nog kan bewegen. 
De stof moet cool zijn en zeker niet te kinderachtig.

En eigenlijk is ze dan nog gemakkelijk. 
Nu Geike in maat 32/34 van LMV past, is er een nieuwe wereld die voor me opengaat .... patronen, patronen en nog een patronen die ik zou kunnen maken. 

Ik koos deze keer voor Ariane en dat is nu echt de perfecte jurk voor slanke dames of jonge meisjes. 

Ik maakte er twee want het jurkje is ook super snel klaar. 

Het stofje is geen kantoen maar ook geen jeans, iets er tussenin eigenlijk.  Het is versierd met gouden blaadjes wat voor een mooi effect zorgt. Deze kocht ik op het stoffenspektakel.  


Voor dit jurkje gebruikte ik een zachte katoenen stof, die ik ooit kocht bij Mon depot.

Dochter blij, ik blij!
Liefs
Karoline

een Joan voor twee lieve juffen

Het eerste juffen geschenk is klaar.Ik koos resoluut voor de Joan tas van elisanna &    Fynn
Ook al heb ik het boek, toch vond ik deze tas ook zeker de moeite waard! Je kan het gratis patroon hier terugvinden.

Het is een ruime tas met zakjes en vakjes die je kan vol proppen.
Verbazingwekkend snel in elkaar ook! Dus een toppertje.


Als versteviging dien je H640 te gebruiken.  Als iemand een goedkoop adresjes hiervoor weet, let me know.Ons oudste heeft twee juffen, dus twee tassen in een bijpassend stofje.  De ene juf is al wat frivoler dan de andere.


 De tassen zijn ideaal voor het strand, boodschappen, het school en ze zou zelf als verzorgingstas kunnen dienen, vind ik.  Multifunctioneel dus!


Het enige dat ik toevoegde aan het patroon is een Kamsnap zodat ze toe kan, maar het patroon biedt ook een variant die je kan sluiten met een trekkoord. 


De stoffen komen van Dekkers stoffen en zijn voornamelijk van Stenzo.

De derde ligt hier al klaar voor juf nr 3 en dan maak ik één vo…